Nieuwe 2019 BMW Z4 G29

Hard Gaan. Na een concept-car die twaalf maanden geleden al veel geheimen prijsgaf en na verschillende gelekte foto’s op het wereldwijde web, waren de o[1]ciële foto’s niet het meest schokkende moment van het jaar. Maar nu is het moment daar dat BMW de auto zelf mag onthullen. We presenteren: de volledig nieuwe Z4!


Het Concours d’Elegance van Pebble Beach is het Amerikaanse podium waarop BMW de derde generatie Z4 presenteert, een auto die samen met Toyota is ontwikkeld en waarop de nieuwe Supra is gebaseerd. Hoewel de twee veel van elkaar weg hebben, is er één duidelijk verschil: de Supra komt alleen als coupé op de markt, maar de nieuwe Z4 is in alle gevallen een roadster. Natuurlijk is dat voor BMW geheel volgens het bekende Z-recept sinds eind jaren 90, maar er is een belangrijk verschil met z’n voorganger. BMW heeft namelijk het stalen vouwdak van de vorige Z4 vervangen door een stoffen kap bij de nieuwkomer. Het huwelijk met die stalen kap was van korte duur, want alleen de vorige Z4 roadster heeft er een aangemeten gekregen.


Nieuwe BMW Z4

Nieuwe 2019 BMW Z4 G29

De overige onderdelen die de Z-lijn kenmerken, zijn uiteraard ook te vinden op de laatste versie van de Z4. De Concept Z4 die BMW exact een jaar geleden op het exclusieve autofeestje in Pebble Beach presenteerde, gaf al een zeer goede indruk van wat we van deze nieuweling konden verwachten. Ook de diverse keren dat de auto te vroeg op internet verscheen, verkleinden de verrassing flink. BMW is nog niet erg kwistig met informatie, daarvoor dient een tweede aandachtmoment volgende maand.


M-PERFORMANCE

BMW schuift de Z4 in eerste instantie alleen als M40i naar voren, een auto met een 340 pk en 450 Nm sterke variant van de biturbo 3,0-liter zes-in-lijn in de neus. Het blok is dus niet identiek aan de zescilinder van bijvoorbeeld de X4 M40i, want daarin levert de krachtbron 20 pk meer. De Z4 moet, afhankelijk van de gekozen uitdossing, 7,1- 7,4 l/100 km verbruiken. BMW belooft een gewichtsverdeling van 50:50, die het ook claimt voor de volgende generatie van de 3-serie. Als M Performance-model heeft de M40i elektronisch instelbare schokdempers, een M Sport-remsysteem en een elektronisch aangestuurd differentieel op de achteras.

Een sprintje vanuit stilstand naar een snelheid van 100 km/h neemt 4,6 tellen in beslag. De topsnelheid is begrensd op 250 km/h. De Toyota Supra wordt niet alleen met deze zes-in-lijn, maar ook met een van BMW afkomstige viercilinder beschikbaar. Het is nog de vraag of deze circa 265 pk sterke vierpitter ook in de neus van de Z4 belandt.


FIRST EDITION

De Z4 wordt vooralsnog gepresenteerd als First Edition, de bijna verplichte eerste serie die is volgehangen met extraatjes. De auto is Frozen Orange Metallic gespoten en heeft een antracietkleurige softtop. Het interieur is geheel bekleed met zwart leer en de stoelen zijn elektrisch verstelbaar. Er is een audiosysteem van Harman Kardon en BMW geeft de auto sfeerverlichting. Adaptieve ledkoplampen met matrixfunctie horen bij de standaarduitrusting, net als een head-up display én een digitaal instrumentarium.

In 1989 voegde BMW voor de eerste keer een tweezits roadster aan het gamma toe: de Z1. Het model met de unieke, wegzinkende deuren bleef echter maar twee jaar in productie. Na een gat van vijf jaar kwam de Z3. Die tweezitter verscheen als roadster, maar twee jaar later ook als dichte coupé. In 2003 nam de eerste Z4 het stokje over. Het stoffen dak bleef, net als de coupé die van 2006 tot 2009 in de prijslijsten stond. Negen jaar geleden introduceerde BMW de huidige Z4, die net als de hier gepresenteerde auto enkel als roadster leverbaar was.

Na zijn werelddebuut in Pebble Beach schittert de nieuwe Z4 volgende maand op de beursvloer in Parijs. De marktintroductie vindt plaats in de lente van volgend jaar. Prijzen volgen later. (LK/MvE)

BMW schuift de Z4 in eerste instantie alleen als M40i naar voren.


DEZE GINGEN HEM VOO

Z3 E36/7: 1996 – 2003

De trendsetter met de lange neus.

Z1 E30: 1989 – 1991

Met in de dorpel wegzinkende deuren.

Z4: 2003 – 2009

Als stoffen roadster en stalen coupé.

Z4: 2009 – 2018

De tweede generatie Z4, nu met stalen klapdak.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

RECOMMEND BLOGS