1983 Honda CRX

Dit is er eentje in de categorie ‘zo zie je ze nooit meer’, want de Honda Civic en helaas ook de CRX is ten prooi gevallen aan het tuninggilde, die hun wilde ambacht in alle hevigheid botvieren op deze Japanse cultcar.

Teuk voor hen die daarvan houden, een nachtmerrie voor de originaliteitsfreaks. Zo niet bij de Civic CRX waarmee wij mogen rijden. Die is tot in het kleinste detail bijna fabrieksnieuw. Op sommige schakelaars zit zelfs nog het beschermende plastic, in de middenconsole de origin nele radiocassettespeler en hij rolt op stalen wielen met grappige wieldoppen. En het is een Honda, dus altijd leuk om in te rijden. Niet alleen vanwege de aandrijflijn, maar ook dankzij het puike onderstel, met zowel voor als achter dubbele wishbones. Echte autoliefhebbers worden bij Honda altijd op hun wenken bediend, het merk bouwt met passie auto’s. Doe je ogen dicht, draai de sleutel om en je hoort het zo typerende startgeluidje van de Honda’s uit die tijd. De motor loopt meteen perfect rond en met een korte beweging leg je de eerste versnelling in. En daarna alle volgende overbrengingen. Briljant. Ook best bijzonder is het motorkarakter. Ja, hij kan best veel toeren maken, maar het is wel een langeslagmotor, die een keurige 124 pk uit net geen 1,6 liter levert. Met een gewicht van 909 kg levert dat prima prestaties op. Het woord vinnig dringt zich op, want dat is de CRX. Speels en lichtvoetig, niet nerveus.


697.jpg

 

En of het bewust is gedaan of niet; tijdens het accelereren is het aanzuiggeluid nйt even beter te horen dan in een gewone auto. En nee tuners, dat hoeft niet te worden versterkt met een open luchtfilter, gewoon houden zo! Wat zo’n Japanse auto een extra dimensie geeft, is de uitstekende kwaliteit. Wie hier netjes mee rijdt en op z’n tijd onderhoud laat plegen, zal nooit

met pech stranden. Daar komt bij dat de Civic CRX in originele staat langzaam maar zeker zijn plekje als collector’s item begint te veroveren.

RAPPORT

Aandrijflijn Lekkeremotor en bak 8

Besturing Onbekrachtigd, precies 7

Zitpositie Kleine stoelen 6

Weggedrag Heerlijk scheurijzertje 9

Interieur Japans degelijk, leuk dashboard 7

Uitstraling Het petjesimago lang voorbij 8

Gemiddeld 7,5

TECHNISCHE GEGEVENS

Motor 4-cil. in lijn

Cilinderinhoud 1.590 cc

Max. vermogen 91 kW/124 pk bij 6.800 tpm

Max. koppel 140Nmbij 5.700 tpm

Topsnelheid 208 km/h

0-100 km/h 8,5 s

Verbruik gem. 6,9 l/100 km

Prijs € 11.500

Aanbieder Youngtimer La Haye

Website youngtimerlahaye.nl

Alle gegevens volgens fabrieksopgave Deze klassieker kan inmiddels zijn verkocht

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

RECOMMEND BLOGS