Home Uncategorized Levendig levend museum

Levendig levend museum

0
361
Levendig levend museum
Levendig levend museum

Vanaf de eerste editie in 2006 heeft Schloss Dyck zichzelf steeds ййn doel gesteld: de mooiste klassieke auto’s laten zien die er wereldwijd te vinden zijn.

 

D[/dropcap]ertien edities later wordt het grootste en drukst bezochte klassiekerevenement van Duitsland in ййn adem genoemd met de allergrootste oldtimerfestivals van Europa.

Alle grote oldtimerbijeenkomsten zijn onderhevig aan de ‘slijtageslag van de herhaling’. Wie jaarlijks uiteenlopende internationale klassiekerevenementen bezoekt, komt vroeg of laat op het onvermijdelijke omslagpunt, waarop het feest van nostalgische herkenning afbuigt naar een verzadigd dйjа vu. Daar ontkom je haast niet aan, want voor de invulling van het basisprogramma komt men uiteindelijk weer terecht bij de ‘usual suspects’: het selecte ons-kent-ons-clubje van gefortuneerde collectioneurs dat de zeldzaamste auto’s bezit en tijdens de zomermaanden een aaneengesloten festivaltour langs alle Europese topevenementen maakt. “Er is de laatste jaren een toenemende wildgroei aan oldtimerevenementen, waardoor onvermijdelijk die indruk ontstaat”, zegt Norbert Freiberg, perschef binnen de organisatie van Schloss Dyck. “Het oldtimerseizoen duurt ook almaar langer. Vanaf maart tot november heb je elk weekend een lange lijst aan keuzemogelijkheden, met te veel van hetzelfde. Op de lange termijn blijven alleen de evenementen overeind die een eigen identiteit weten neer te zetten, met steeds een afwisselend bijprogramma. Net zoals elk museum moeten ook wij onze collectie ‘levendig’ houden met telkens nieuwe thematentoonstellingen, al dan niet actief gedemonstreerd op het circuit. Onze kracht ligt toch vooral in de diversiteit: werkelijk het hele spectrum van de oldtimerwereld is op Schloss Dyck vertegenwoordigd en die veelzijdige formule zullen we ook de komende jaren blijven handhaven”, aldus Freiberg. Naast het randmeubilair van ruim drieduizend tentoongestelde auto’s in de kasteeltuinen, konden de circa 35.000 bezoekers dit jaar genieten van een historische fabrieksafvaardiging van Ford en Skoda, een aantal spraakmakende DTM-klassiekers, de interbellumcollectie uit het Mercedes-museum, de nagenoeg complete Jдgermeister-collectie van Eckhard Schimpf en een vuurspuwende Napier Railton-recordwagen uit de allervroegste Brooklandsperiode. Toch maar eens gaan kijken?


354.jpg

Geen alledaagse verschijning, deze Braziliaanse Volkswagen SP-2 uit de jaren 70. Ruim 3.000 klassiekers stonden tentoongesteld in de kasteeltuinen van de Westfalense waterburcht. Hoe passend wil je je outfit hebben voor Schloss Dyck? Deze 42-liter V12 Packard Bentley stond iets te rijk afgesteld …

De rock-’n-roll-danskoppels lieten zich niet afschrikken door de verzengende hitte. Ook de hond mocht mee in deze imposante 14,5-liter American-La France Speedster. In 2010 werd Porsche-tuner Uwe Gemballa in Johannesburg vermoord, maar zijn legende leeft voort in talloze 911-klassiekers. Drie Italiaanse iconen op een rijtje: Alfa Romeo Montreal (1973), Lamborghini Espada en Maserati Ghibli (1969). Kleurrijke supercars uit de jaren 70: een Ferrari Dino 308 GT4 gebroederlijk verenigd met een Canadese Bricklin SV-1 achtcilinder. Het hele spectrum van de klassiekerwereld is vertegenwoordigd op Schloss Dyck. De prilste vakantieherinneringen herleven meteen op de kleurrijke retrocamping van Schloss Dyck. De jubilerende achtervolging uit Steve McQueens Bullitt werd nog eens dunnetjes overgedaan. De Italiaanse vormgeving van een Triumph Herald (ontwerp: Michelotti) blijft tijdloos prachtig.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

NO COMMENTS