Generale repetitie

Ruim driekwart jaar voor de officiële, Franse ‘bijeenkomst van de eeuw’ besloten de Nederlandse Citroën-clubs alvast de champagne te ontkurken voor het honderdjarig bestaan van hun favoriete merk. Op vakantiepark Eiland van Maurik verzamelden enkele duizenden Citrofielen zich voor dit premature verjaardagspartijtje.

en milde vorm van geschiedvervalsing mag je het niet noemen, want nog voor het einde van de Eerste Wereldoorlog deponeerde André Citroën de patenten van zijn eerste auto-in-aanbouw. “Voor het ontwerp van de Type A8CV Torpedo had André Citroën de ingenieur Jules Salomon in dienst genomen”, aldus Peter Pronkhorst, mede-initiatief- nemer van het evenement. “Salomon startte zijn werkzaamheden in september 1918 en de auto was productieklaar in 1919. Ergens is onze honderdjarige viering dus wel historisch verantwoord.” Pronkhorst was twee jaar geleden eveneens nauw betrokken bij de organisatie van de vierjaarlijkse ICCCR-meeting, die in 2016 in het Gelderse De Steeg heeft plaats- gevonden. “Tijdens die internationale mega-meeting op landgoed Middachten hebben we enorm veel ervaring opgedaan. De reacties die we kregen, waren ongekend positief. Toch kregen we vanuit Frankrijk aanvankelijk geen toestemming om de Nederlandse Citroën-centennial reeds in 2018 te organiseren.


Безым567.jpg

Uiteindelijk zijn ze toch overstag gegaan, omdat ze inzagen dat onze vroegtijdige verjaarspartij een prima promotie was voor hun grote eeuwfeest. Dat is gepland voor 20 en 21 juli 2019 in het Franse La Ferté-Vidame. Reken maar dat er volgend jaar nog een hele rits soort- gelijke Citroën-herdenkingen zal plaatsvinden. Alleen al om die reden lopen we graag voor de muziek uit!”

Klassieke wereldreizigers zweren nog steeds bij een ouderwetse landkaart. Reserveonderdelen te koop! Deze koferbakverkoop vlotte zo te zien niet echt. Ruim driekwart jaar voor de offi eeuwherdenking hingen de Nederlandse Citroën-clubs de vlag al uit. Slechts zes exemplaren zijn er ooit gebouwd van deze oogverblindende 15CV zescilinder cabriolet. Zelfs de mooiste auto van de 20e eeuw kun je tot Bassie & Adriaan-niveau degraderen. Internet stond nog in de kinderschoenen toen deze XM ‘Multimedia’ werd uitgebracht. Van deze digitale Citroën werden er in 1998 slechts 52 exemplaren gemaakt. Het Franse sfeertje zat er goed in op Eiland van Maurik.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

RECOMMEND BLOGS