WLTP-Soep

Autodealers maken handig gebruik van dreigende prijsverhogingen. Resultaat: de beste augustusmaand in tijden. De autoverkoop pluste vorige maand met liefst 42 procent.

e kunt veel zeggen van autoverkopers, maar slim zijn ze zeker. Het verhaal is bekend: door de nieuwe WLTP-meetmethodiek krijgen veel auto’s (op papier) een aanzienlijk hogere CO2-uitstoot. En laat dat nu rechtstreeks gekoppeld zijn aan de bpm-tabellen. En laat 1 september nu juist de ingangsdatum zijn voor die andere manier van meten. Het gevolg laat zich raden: veel auto’s worden bij een rechtstreekse doorrekening direct duurder. Of dat allemaal ook zo gaat uitpakken, was in augustus even niet aan de orde. Veel importeurs riepen dagelijks in de media dat auto’s wel eens vййl duurder zouden kunnen worden. Maar men had ook de oplossing paraat: koop nъ tegen de oude tarieven. Om dat allemaal wat makkelijker te maken, hadden veel importeurs een extra voorraad in huis genomen. En zie, veel consumenten spoedden zich naar de showroom om hun slag te slaan. Het resultaat is de beste augustus- maand in meer dan 15 jaar. Opzet geslaagd! Even naar de cijfers. De Nederlandse autodealers leverden in augustus tezamen 41.355 nieuwe personenauto’s af tegenover 29.093 stuks in augustus 2017, een toename van maar liefst 42,1 procent. Mede door dit resultaat zijn in de eerste acht maanden van dit jaar in totaal 330.471 nieuwe personenauto’s geregistreerd, in 2017 waren dat in dezelfde periode 287.501 stuks, een toename van 14,9 procent. Renault verkocht in augustus veruit de meeste nieuwe auto’s. Vooral de Clio ging grif over de toonbank. Volkswagen blijft echter de leidende positie houden in het (cumulatieve) totaalklassement.


454321.jpg


Renault Bovenaan

Volkswagen behaalt in de eerste acht maanden van dit jaar een marktaandeel van 12,1 procent; vorig jaar stond het merk na acht maanden nog slechts op 10,6 procent. Renault groeit ondanks de prima augustusmaand minder hard; het marktaandeel na acht maanden staat op 9,6 procent, dat was in 2017 in dezelfde tijd: 9,3 procent. Opel volgt op plek drie met een stabiel marktaandeel van 8,3 procent. Veel merken hebben dus al geprofiteerd van het WLTPtumult. Maar hoe gaat het nu verder? Voor de hand liggend is dat de komende maanden de tol betaald moet worden voor dit augustusfeest. Daar komt nog eens bij dat dealers gedwongen waren om oude voorraden – voor zover niet verkocht – vууr 1 september op eigen naam te zetten. Er staan derhalve aardig wat gekentekende auto’s klaar om alsnog verkocht te worden, maar deze zijn dus al geteld voor de statistieken. Marktanalist Aumacon houdt het erop dat in de resterende vier maanden van dit jaar rekening moet worden gehouden met een lichte terugval van de verkoopcijfers. Al met al verwacht men dat dit jaar rond de 450.000 stuks gaat landen. En dat is na de 414.000 stuks van vorig jaar geen slecht resultaat. Een rondgang langs de importeurs leert namelijk dat veel merken het WLTP-effect deels voor eigen rekening nemen. Met andere woorden: iets minder winst accepteren om toch maar te blijven doorverkopen. De WLTP-soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

RECOMMEND BLOGS