Volvo 480 2.0 GT

We mogen dat altijd graag zien: een auto met een baasje dat jonger is dan de auto zelf.

eze Volvo en Dennis Pijnenburg schelen twee jaar met elkaar. Wij schatten zo in dat deze 480 geen betere eigenaar had kunnen vinden. Als het aan Dennis ligt, wordt hij namelijk helemaal opgeknapt. Een rollenbanktest moet uitwijzen of de motor nog gezond is.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de Volvo 480 van Dennis Pijnenburg er wel uitziet alsof hij wat liefde kan gebruiken. De nieuwigheid is er wel af en op alle plekken die we kennen van de 480 komt wel wat roest tevoorschijn. “De carrosserie wordt binnenkort helemaal gespoten; de onderkant is nog hard en als dat werk er op zit, mag hij binnen gaan slapen”, vertelt Dennis.


5432132.jpg


Dat zijn natuurlijk uitspraken die we graag horen, maar we hopen wel dat Dennis een lange adem heeft en niet al te zeer schrikt van alle roest en narigheid die hij tegenkomt als de auto wordt klaargestoomd voor de spuiterij. “Uiteindelijk is het de bedoeling Nic de Boer Louis Blom, m.m.v. Beek Auto Racing dat hij wordt bewaard voor later, als je dan tenminste nog benzine mag tanken.” Eens wat nader ingaan op de prestaties van de 480. Deze heeft de magische letters ‘GT’ in de typeaanduiding. Wat mogen we daarvan verwachten? “Helemaal niets”, lacht Dennis. “Het is gewoon een uitrustingsniveau en heeft niets met een snelle motor te maken. Ik geloof dat de airco en het infotainmentsysteem van een 480 een GT maken. Maar ik heb best hoge verwachtingen van de meting. Het is geen supersnelle sportwagen, maar vanaf 3.000 toeren begint hij behoorlijk te bijten en gaat hij nog heel best vooruit.” Uiteindelijk hopen we met deze ongeblazen 2.0 op 109 pk uit te komen. En hoewel de Volvo 480 misschien wel de meest Nederlandse auto uit de moderne geschiedenis is, is de motor toch echt afkomstig van Renault. We zullen het er verder maar niet over hebben. En Ghisbert van Ginhoven? Die aanschouwt de Volvo 480 alsof die van een andere planeet komt. “Zo’n auto heb ik geloof ik nog nooit gezien”, zegt hij. Gelukkig weet hij het gaspedaal wel te vinden en is het insnoeren op de bank geen hogere wiskunde. Gббn dus!

Het blijkt algauw dat de techniek van de 480 nog lang niet moe is. Bij de meting overtreft hij royal de fabrieksopgave en ook de trekkracht staat flink in de plus. Het gevoel van Dennis bedriegt hem dus niet. Boven de 3.000 toeren per minuut krijgt de tweeliter er nog eens extra zin in. Hij kan dus met opgeheven hoofd het strijdtoneel verlaten. Het is goed nieuws voor deze twintiger dat de motor nog zo gezond is; en ook de kilometerstand is voor een bijna 25 jaar oude Volvo heel netjes. Zo houdt hij zijn budget vrij om de 480 uiterlijk weer helemaal tiptop te maken, want dat de 480 een geheide klassieker is, zo veel is wel duidelijk. “Vroeger hadden mijn opa en oma er ook een”, verduidelijkt Dennis. “En wist je dat er vandaag de dag in Nederland nog maar 220 op de weg zijn?”


Motor 4-cil. in lijn

Cilinderinhoud 1.998 cc

Max. vermogen 80 kW/109 pk bij 5.200 tpm

Max. koppel 165 Nm bij 3.500 tpm

Aandrijving voor

Versnellingen 5, handgeschakeld

Remmen vууr/achter gev. schijven/schijven

Gewicht 996 kg

Laadvermogen 444 kg

Aanhanger (geremd) 1.000 kg

0-100 km/h 9,8 s

Topsnelheid 195 km/h

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

RECOMMEND BLOGS