Spoiler alert!

Is het vorm vóór functie of juist andersom? Dat is niet altijd even duidelijk, maar opvallen doen ze hoe dan ook.

Dodge Charger Daytona (1969)

Samen met tweelingbroer Plymouth Road Runner Superbird de onbetwiste koning van de achterspoiler. Met dank aan NASCAR.

Ford Sierra RS Cosworth (1986)

Als de auto van zichzelf niet zo indrukwekkend oogt, zorg dan voor fatsoenlijk spoilerwerk. Zie ook de XR4i en de latere Escort Cosworth.

Porsche 911 Carrera RS 2.7 (1972)

De relatief bescheiden ‘ducktail’ van de RS 2.7 groeide bij de RS 3.0 uit tot het veel grotere formaat dat ook op de Turbo werd toegepast.

Fiat Abarth 850 TC (1960)

Gebaseerd op de Fiat 600, beroemd geworden dankzij het permanent geopende achter- klepje. Extra koeling, meer downforce, allebei of complete onzin? Het staat sowieso cool!


658752.jpg


Subaru Legacy RSK Blitzen (2000)

Bijzondere uitvoering van de Legacy, uit de creatieve koker van Porsche Design. Hij was er ook als Wagon, maar je wilt natuurlijk de sedan met die mafe ‘dubbele’ achterspoiler.

Mercedes-Benz 190 E 2.5-16 Evolution II (1990)

Nee, die enorme boekenplank is niet per ongeluk naar achteren verschoven bij de mon- tage, er zit wel degelijk een aerodynamisch idee achter.

Ferrari F40 (1987)

Een achterspoiler kan ook een geïntegreerd onderdeel over de volledige breedte van de achterkant zijn. Dit idee zagen we ook terug bij generatiegenoot Honda NSX.

BMW 3.0 CSL (1973)

Wie de straatversie van de ‘Batmobile’ bestelde, kreeg de achterspoiler er los in de koferbak bijgeleverd, omdat deze niet legaal was in Duitsland. Montage was dus op eigen risico, of naar eigen, esthetisch inzicht.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

RECOMMEND BLOGS

Previous articleAmerikaans met Brits sausje
Next articleDe verbouwers