Prettig Tokkelen

Op het AutoWeek-forum staan regelmatig verzoeken om hulp bij de keuze van een auto. Dit heeft ons geпnspireerd tot de rubriek ‘Op zoek naar’. Hierin zetten we telkens drie heel verschillende occasions met een bepaalde overeenkomst en van een ongeveer gelijk prijsniveau naast elkaar.

at dieselmotoren de laatste jaren in de hoek zitten waar de klappen vallen, mag genoegzaam bekend zijn. Toch valt er nog steeds veel te zeggen voor deze koppelrijke machines. Wij pakken drie lustig tokkelende diesels bij hun lurven.

Na Dieselgate dreigt de zelfontbrander uit de gratie te raken, helemaal nu deze brandstofsoort door de besturen van grote steden meer en meer als milieuonvriendelijk wordt gebrandmerkt. Gevolg is dat de prijzen van gebruikte diesels onder druk komen te staan, wat de occasionzoeker die een diesel nog wйl ziet zitten of de persoon voor wie een auto met een dergelijke krachtbron simpelweg een must is, tot spekkoper maakt. Wij zochten drie uiteenlopende diesels, die veel dieselrijders zullen aanspreken. Om te begnnnen een kleintje met weinig kilometers, dan een riante reiswagen met meer ervaring en tenslotte een stijlvolle oudere sedan, een klassieker bijna, die voor een diesel amper is ingereden.

Het lijkt soms wel of de diesel geen goed meer kan doen. Gevolg is dat er een grote keuze is aan zelfontbranders in alle soorten en maten. Wij gingen met drie tokkelaars op stap die – op hun eigen manier – nog steeds hun charmes hebben.

Merk Alfa Romeo

Type 164 2.5 TD Maquillage

Bouwjaar juni 1992

Kilometerstand 58.954

Vraagprijs € 3.995

Waar te koop? Van Kooten Auto’s, Veenendaal

Merk Citroлn

Type DS3 1.6e-HDi Airdream So Chic

Bouwjaar mei 2011

Kilometerstand 53.538

Vraagprijs € 8.449

Waar te koop? VKV Renault, Gorinchem

Merk Audi

Type A6 Avant 2.7 TDI Pro Line Automaat

Bouwjaar januari 2007

Kilometerstand 175.883

Vraagprijs € 10.950

Waar te koop? Nieuwenhuijse Auto’s, Soest

Compact en net ingereden

Meestal zijn dieselrijders kilometervreters. Daarom gaan we als eerste op zoek naar een compact premiumkarretje met weinig ervaring, zodat hij nog lang mee kan. Onze keus viel op deze Citroлn DS3, die is voorzien van een soepele en zuinige 1.6e-HDi. Hij is van mei 2011 maar heeft slechts 53.500 kilometer achter de kiezen. De eerste en enige (privй-)eigenaar heeft hem enkel aangeschaft vanwege de destijds geldende fiscale voordelen, zoals een wegenbelastingvrije status. Nu ben je per kwartaal € 260 tot € 274 kwijt. Of dat de reden is dat hij hem inruilde voor een Dacia Logan Stepway, vertelt het verhaal niet, maar feit is wel dat deze occasion na bijna zeven jaar gewoon in nieuwstaat verkeert. Sowieso misstaat het model, hoewel inmiddels acht jaar geleden geпntroduceerd, nog altijd niet in het straatbeeld. De DS3 oogt nog fris en modern en kan afhankelijk van de gekozen kleur(encombinatie) het straatbeeld flink opfleuren. Deze is grijs. Paarse accenten in exterieur en interieur vrolijken de boel nog op, want binnenin is eender: veel grijze en andere donkere tinten.


23546.jpg

 


Het ‘spontane’ moet van de paarse strip komen die over de gehele breedte van het dashboard loopt. De gebruikte materialen zijn niet alle even hoogstaand. Wel ziet alles er fraai en stevig uit en zijn rammeltjes niet te bespeuren. Het meubilair is uitstekend en niet te hard. Geknipt voor een diesel dus! Of dat achterin ook geldt, is een tweede: de instap gaat moeizaam en vanwege de toegepaste kleuren voel je je al snel een beetje opgesloten. Qua rijden overtuigt deze dieselaar eveneens. De DS3 mag dan de – vorige – C3 als technische basis hebben, deze occasion is dankzij een steviger afstemming van het onderstel en de montage van dikkere stabilisatorstangen wat sportiever op de wielen gezet, overigens zonder oncomfortabel stuiterig te worden. Het stuurgedrag past daar goed bij. De bak blijft wat achter, want die mag nauwkeuriger, trefzekerder. Wij reden de So Chic, het middelste uitrustingsniveau. Alle zaken die je op zo’n premium compact verwacht, zitten erop maar meer ook niet. Zo is de airco handbediend. Als opgegeven verbruik staat een ambitieuze 1 op 28, maar dat is een utopie. Desondanks is deze DS3 HDi een spaarzame, comfortabele en karakteristieke occasion.

Riante ervaringsdeskundige

Zoals gezegd, zijn dieselrijders veelal kilometervreters. Waarom zou je dan niet gaan voor een grote, comfortabele reiswagen? Neem nu deze Audi A6 Avant 2.7 TDI Pro Line. Een hele mond vol, maar dan heb je ook wat: genoeg ruimte voor mens en bagage, veel luxe aan boord en onder de kap een rustig snorrende zescilinder die is gekoppeld aan een automaat, wat zorgt voor ontspannen reizen. Dat als keerzijde van de medaille de exploitatiekosten fors hoger liggen dan bij de DS3 is een open deur. Alleen al de motorrijtuigenbelasting van deze 1.700 kilo zware occasion bedraagt, afhankelijk van de provincie, al € 465 tot € 496 per kwartaal. Het verbruik zal zo’n twee keer zo hoog liggen als bij de Citroлn en een grote beurt kan in de papieren lopen: viercijferige bedragen zijn eerder regel dan uitzondering. Daarvoor krijg je een auto die zijn oorsprong in het buitenland heeft en die door de vorige eigenaar is geпmporteerd. Vervolgens is de Audi bij Nieuwenhuijse Auto’s in Soest ingeruild op een Mercedes- Benz GLK, vanwege een hogere instap. Nu staat hij hier te koop voor € 10.950; bouwjaar 2007, kilometerstand nog geen 176.000 kilometer. Zijn buitenlandse afkomst is te zien aan de motorspecificaties. Daar waar de bij ons geleverde 2.7 180 pk bood, komt die van de 8-XLX-97 niet verder dan 163 pk. Voor zo’n zware jongen niet echt een krachtpatser, maar evengoed kom je er aardig mee vooruit en heb je nimmer het idee dat de zespitter in ademnood komt. Een echte sportieveling, zoals het aanwezige S-line-pakket doet vermoeden, is het echter niet. Dat S-line-pakket is ййn van de vele lekkernijen. We noemen enkel het navigatiesysteem, leren bekleding, automatische airco, alarm, verwarmde voorstoelen en xenonverlichting. Achter het stuur gezeten, valt er ook veel te zien en te bedienen. Eйn en ander gaat vrij intuпtief door middel van de MMI-draaiknop. Tijdens het rijden valt de rust aan boord op, zowel qua geluidsniveau als ondersteltechnisch. Soeverein glijdt deze bijna vijf meter lange pakezel over de weg, ook als die van mindere kwaliteit is. Samen met de kwalitatief hoogstaande afwerking maakt dat deze dikke Duitser tot een stijlvolle en veelzijdige, begerenswaardige occasion, die nog lang niet is uitgedieseld. Wel jammer van die hoge exploitatiekosten.


312.jpg


Oudgediende

Goed, we hebben een kleintje met weinig kilometers en een grote met veel ervaring. Lukt het om een grote dieselaar te vinden met weinig kilometers? Dat zou ideaal zijn! Wel, we hebben een dergelijke occasion gevonden, maar of hij ideaal is? Een allemansvriend is deze Alfa Romeo 164 2.5TD beslist niet. Van Kooten Auto’s in Veenendaal kwam dit oudje (juni 1992) met een zeer lage kilometerstand (nog geen 60.000) op het spoor in Salice (bij Venetiл) en haalde de hier nauwelijks bekende Maquillage- uitvoering van de laatste en mooiste exponent van het Tipo4-project (Fiat Croma, Lancia Thema en Saab 9000) naar ons land. Dit ‘Maquillage’ is niet enkel uiterlijke schijn en schoonheid. Het onderstel is aangepakt, wat resulteert in een licht negatief camber van de wielen. Het zorgt voor meer sportiviteit en meer stabiliteit. Ook is de carrosserie volledig verzinkt, gaan de ramen achterin ook elektrisch omlaag en omhoog, is de achterruit voorzien van rolgordijntjes en is de bekleding luxer dan de standaardstof. Reken bij de vraagprijs van €_3.995 nog € 495 aan afleveringskosten. Onder de streep is hij flink goedkoper dan de andere twee en dat is niet voor niets. De 164 mag dan namelijk nog steeds een fraaie, echte Pininfarina-verschijning zijn, zijn oorsprong gaat al meer dan dertig jaar terug, en dat merk je. Stappend vanuit de Audi voelt de Alfa behoorlijk iel aan. Plasticachtig ook, vooral de middenconsole.

Nu zijn dat zaken waarmee we best zouden kunnen leven, maar dat geldt niet voor de veel te zware koppeling. Allemachtig, het lijkt wel een Ferrari uit de jaren 80! Vooral filerijden is een ware beproeving met de 164. Dat is jammer, want de 117 pk en 258 Nm sterke vierpitter stuwt de 1.360 kilo zware wagen goed vooruit. Voor een acceleratie van 0 tot 100 km/h in minder dan 11 seconden en een top van 200 km/h hoef je je nog altijd niet te schamen, laat staan een kwarteeuw geleden. Op prestatiegebied is de Alfa dus nog aardig bijdetijd. Om de boel weer veilig tot stoppen te brengen, is ABS aan boord. Het is ййn van de weinige veiligheidsvoorzieningenen ook op het luxevlak zijn de laatste decennia forse stappen gezet. Voeg daarbij dat een 25 jaar oude diesel in veel (binnen)steden niet meer welkom is en je begrijpt wat we bedoelen met ‘geen allemansvriend’. De echte Alfa-adept zal in zijn nopjes zijn met deze maagdelijke diesel, maar hij of zij dient wel over een ijzeren linkerbeen te beschikken.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

RECOMMEND BLOGS