Hoe slechter, hoe beter

Doorgaans vind je op een concours auto’s die er piekfijn bij staan. In de Monterey Car Week kun je wat dat betreft je hart ophalen; elke dag worden er meerdere concoursen georganiseerd. Wij bezochten het zwarte schaap van de familie.

emon’ is een Amerikaanse term waarmee goedkope, slechte auto’s worden aangeduid. Wie weinig geld heeft maar toch dringend vervoer zoekt, koopt een lemon. Lemons hebben een zekere cultstatus in de VS, je hebt er zelfs een 24-uursrace voor lemons. Daaruit ontstond weer een concours, dat wordt gehouden tijdens de grootste en meest chique Car Week ter wereld. Voor de deelnemers bestaan er geen regels. In dit geval geldt vaak: hoe slechter, hoe beter. Sommige auto’s worden speciaal met allerlei attributen opgedirkt en de deelnemers zijn trots op hun geuzennaam: ‘The stain of Monterey Car Week’, oftewel de vlek in het keurig gestreken, spierwitte tafelkleed dat een week lang over dit mondaine stukje Californiл ligt gedrapeerd. Uiteindelijk draait het bij de lemons om n ding: plezier hebben met auto’s, of je nu bankdirecteur of burger flipper bij de McDonald’s bent. Je wordt hier aangemoedigd om de jury om te kopen. Prijzen worden hier uitgereikt voor auto’s die niet slecht genoeg zijn. Het is natuurlijk allemaal tongue in cheek: zonder zelfspot en humor kom je hier niet ver.


654.jpg


Het Concours d’Lemons, dat als pop-up-evenement op een eenvoudig grasveldje begon, is inmiddels zo groot geworden dat sommige deelnemers aan het Concours d’Lemons hun auto’s al aan de overkant moeten parkeren. De week voor het concours wordt er tevens de Rally d’Lemons verreden, die open staat voor elk voortuig, mits street-legal and insured. De finish is tijdens het concours op de zaterdag. Voor beide evenementen geldt: hoe slechter je wansmaak, hoe hoger je scoort en hoe harder de lach.


6844.jpg


Arrive in style met een klassieke Cushman-driewieler. Edsel Bermuda, gebruikt in de Donna Reed Show in 1958. 1928 Chevrolet AB Canopy Express, original unrestored. Vermaak voor iedereen. Porsche 356 1600, die gevaarlijk tot zelfs structureel aan het doorroesten is. How to build your Concours d’Lemons-car (zie de fotolijst). En het resultaat: Ford Rusty T bucket. Dit gedrocht werd Best of Show, met een beetje moeite is de AMC Gremlin als basisauto er nog in te herkennen. Jaguar XJS in Gulf-kleuren, maar dan anders. Ook deze Mercedes met 826.000 km op de teller wist de rally te voltooien. Rally-deelnemer met creatieve oplossing om hotelovernachtingen uit te sparen. Ofroad-Jag. Een bijpassende outfit levert misschien extra punten op. Motorkap van een Chevrolet pick-up-truck die betere tijden heeft gezien, net als de rest van de auto. Dit is eigen roest, niet nagemaakt.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

RECOMMEND BLOGS