2019 Toyota Supra та 2020 Super Sport

Через 17 років забуття Toyota відроджує Supra. І це лише перший елемент пазла, який ляже в основу картини ще однієї спортивної історії японської марки – трохи пізніше настане черга гіперкара.


ГЕН ЗМІН ЧОГО ЧЕКАТИ TOYOTA


2019 Toyota Supra 2019 / Super Sport 2020
2019 Toyota Supra 2019 / Super Sport 2020

Кажеш Toyota – маєш на увазі гібридні технології, паливні елементи і табу на дизелі. Загалом, суцільна екологія, виїжджають на реноме глобальних бестселерів – Corolla, Prius, RAV4, Camry. Спостерігаючи за екогонкой, багато хто забув про спортивний гені в ДНК Toyota, котрий знайшов вираз в таких моделях, як AE86, Celica і GT86. Але в 2019-му він яскраво заявить про себе дебютом п’ятого покоління Supra. А ще через рік дасть народження гібридному гіперкару.


2019 Toyota Supra 2019 / Super Sport 2020

2019 Toyota Supra 2019 / Super Sport 2020

 

2019 Toyota Supra 2019 / Super Sport 2020
2019 Toyota Supra 2019 / Super Sport 2020

Поява купе анонсовано концептом GR Supra Racing від підрозділу Gazoo Racing, що відповідає за автоспортивного напрямок марки (WEC, WRC і Dakar). Походження змушує припустити, що новинку чекає участь в гонках, хоча в нинішніх реаліях частина конкурентів відмовляється від них через високі витрати. Звідси запитання: чому в світі, де тільки й говорять про кросовери, електричної мобільності та автономному водінні, Toyota інвестує в спорткари і автоспорт? Причина знову ж криється в ДНК, але на цей раз людської. «Автомобільні гонки життєво необхідні для розвитку індустрії» і являють собою «можливість пошуку межі динаміки, що дозволить (…) домогтися прогресу технологій». Ці слова в далекому 1952 році виголосив засновник марки Киічиро Тойода.

ПРЕЗИДЕНТ У комбінезони

З таким дідом не стати автомобільним фанатом Акіо Тойода не міг: частенько він одягає вогнезахисний комбінезон, шолом і виконує роль головного випробувача Toyota, президентом якої і є. Він майже унікум серед своїх колег. Однак Акіо не тільки має ліцензію для виступу в гонках на Нюрбургринзі, це ще і суперменеджер, вміє жваво вважати на калькуляторі: тому економічна модель проекту Supra грунтується на поділі витрат на доведення і виробництво з концерном BMW, яким потрібен новий Z4.

За час шестирічного співробітництва не обійшлося без культурних і операційних непорозумінь, але японо-баварський союз виявився життєздатним. Обидві компанії знаходяться під сімейним управлінням (біля керма BMW сім’я Куандт), вірять в задоволення від водіння і магію рядних «шісток», що зникли у моделей Toyota в 2002 році разом зі старою Supra. І сьогодні мотор такої конфігурації просто необхідний для підтримки традицій моделі і додання їй правильного іміджу.

Баварські інженери – безперечні експерти щодо цих двигунів, які вже перевели на наддув. Крім того, інженерні вимоги до німецького спай- драла ідеально повторюють японське купе: у автомобілів загальні платформа, лінійка агрегатів (включаючи «турбочетверка» BMW об’ємом 2,0 л), компоновка двомісного салону, ідентичне розподіл маси по осях в пропорції 50:50 і , природно, задній привід.

КУПЕ І СПАЙДЕР

Але і відмінності будуть виражені: Supra і Z4 збережуть звичні для себе типи кузовів, що дозволить чітко розділити цільову аудиторію.

Силовий каркас Supra готується серйозний. «Жорсткість на кручення буде вдвічі вище, ніж у GT86 (поки єдиний спорткар в гамі марки), а центр ваги – помітно нижче», – каже Тетсуйа Тада, головний інженер і «батько» обох моделей. Ще один знак якості – емблема відділення GRMN (Gazoo Racing Masters of the Nurburgring), яка свідчить, що доведення проводилася на Нюрбургринзі. Зі свого боку BMW зробить ставку швидше на характер і шарм гран-туризм з матерчатим верхом, який дозволить Z4 скинути чимало кілограмів в порівнянні з йде на спокій версією зі складною металевим дахом. Автомобілі стануть відрізнятися не тільки дизайном, але і архітектурою інтер’єру.

ШІСТЬ ЦИЛИНДРОВ, ВІСІМ СТУПЕНІВ

Загальним у них виявиться і восьмідіапазонний автомат, який на японському спорткарі, ймовірно, стане єдиним варіантом трансмісії для поєднання з шестициліндровим мотором. Також, можливо, виробляти автомобілі стануть на одному конвеєрі на нейтральній території – на потужностях австрійського заводу Magna Steyr.

Перейдемо до гіперкару. Можливо, токійський автосалон в січні, де дебютував GR Super Sport Concept, не зміг розкрити гідності новинки в повній мірі. Можливо, журналісти не надали особливого значення тому факту, що у концепту була реальна оптика і рамки під номера. Чи не були почуті навіть слова Шигекі Томойами, президента Gazoo Racing, який з нагоди підкреслив, що концепт «являє собою новий виклик: виробляти спортивні автомобілі на базі гоночних».

Іншими словами, майбутній гібридний гіперкар японської марки був там, під носом у всіх, але майже ніхто цього не розгледів – новина про виробництво моделі стала дійсно несподіваною. Серійну версію розробить підрозділ Gazoo Racing, яка має зробити дорожній варіант TS050 Hybrid, який бере участь в світовому чемпіонаті на витривалість (WEC). Само собою зрозуміло, виробництво обмежать декількома сотнями екземплярів, кожен з яких обійдеться покупцеві в семизначну цифру у вільно конвертованій валюті.

Як і у випадку з гоночним двійником, основу дорожнього Super Sport складуть технічно складний монокок з вуглеволокна і розташований в межах бази 2,4-літровий битурбо V6 з безпосереднім уприскуванням. З 500-сильним ДВС будуть поєднуватися два електродвигуни (по одному на вісь), які живляться від літійіонних батареї. Гіпотетично гібридна установка може отримати в союзники навіть поперечно встановлену семиступенчатую секвентальную коробку передач. Серед технічних витребеньок – підвіска типу Push-rod з подвійними поперечними важелями і штовхає штангою амортизатора (ілюстрація вгорі), а також углекераміческая гальмівна система. Сукупна потужність силового агрегату THS-R (Toyota Hybrid System-Racing) досягне близько 1000 к.с., які на асфальт стануть транслювати всі чотири колеса. Дизайн створять з урахуванням вимог аеродинаміки: поверхні повинні розсікати повітря і забезпечувати притискну силу – вона дасть більше стійкості на високих швидкостях. Щоб забратися в двомісний салон, доведеться перескакувати через широченний поріг – майже як пілоти болідів класу LMP1. Відродження Supra і дебют Super Sport повернуть Toyota в стан брендів, які забезпечують неймовірні емоції водіям: ця перспектива скоро стане реальністю і доказом, що екологічність і спорт можуть співіснувати. Акіо Тойода в цьому впевнений.

ГІБРИДНИЙ БОЛІД ПОБУДУЮТЬ НА ОСНОВІ АВТОМОБІЛІВ, БЕРУТЬ УЧАСТЬ У WEC

ЯК ЗРОБЛЕНО гіперкар ЛІТІЙ КАРБОН

ІМ’Я SUPRA ПО ЦЕЙ ДЕНЬ ятрить душу ФАНАТІВ, з нетерпінням чекає на нього ПОВЕРНЕННЯ

Super Sport 2020

 «Механіка» та аеродинаміка запозичені зі світу гонок: в нашій реконструкції, заснованої на однойменному концепті, передній спліттер поєднується з бічними крильцями, в той час як заднє антикрило, що нависає над величезним дифузором, забезпечено центральним плавцем.

Toyota Supra 2019

При довжині близько 4,4 м, шириною 1,85 м і базі 2,47 м плід спільної з BMW проекту буде в висоту всього 1,3 м. Маса версії з шестициліндровим мотором не перевищить 1500 кг. Toyota давно дражнить публіку фото спорткара в камуфляжі. Після невдалого дебюту на фестивалі в Гудвуді повністю серійну версію обіцяли показати до кінця 2019 року. Але це не точно.

У Supra – Макферсон на передній осі і «многоричажка» на задній. Віддача трилітрового турбомотора BMW складе близько 340 к.с. і 450 Нм.

 «Взування» GR Super Sport Concept – 18-дюймові диски з центральною гайкою і шинами розмірністю 330/710. Дорожня версія отримає систему рекуперації енергії гальмування, в основі якої генератори, з’єднані з обома осями.

Supra отримає електропідсилювач керма, систему управління вектором тяги Torque Vectoring і диференціал. На даний момент гібридної версії не передбачено, але гамма передбачає варіанти не тільки з шести-, а й з чотирициліндровим двигуном.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

RECOMMEND BLOGS