2018 Nieuwkomer Mercedes-Benz A200

Knalrode auto’s – je ziet ze niet zo vaak. Maar onze gloednieuwe telg in de Duurtestgarage is in Jupiterrood gespoten en dat valt op. De auto is trouwens een Mercedes-Benz A200 en we stellen hem even aan je voor.

Door de rode lak zou je misschien kunnen denken dat het opvallendste van deze Mercedes aan de buitenkant zit, maar dat is bij de A-klasse zeker niet het geval. Het dashboard van de auto springt namelijk het meest in het oog en is in sommige opzichten ook zeer vernieuwend. Daarover straks meer. Onze duurtest van de nieuwe A-klasse zal een spel in twee bedrijven zijn, want deze A200 zal over een tijdje worden ingeruild voor een A180 zodat we de onderlinge verschillen goed kunnen bekijken. En ook de uitrusting van die auto zal anders zijn dan van deze, zodat we er andere dingen mee kunnen uitproberen. De A200 heeft – in tegenstelling tot wat je wellicht vermoedt – een 1,3-litermotor onder de motorkap, afkomstig uit de samenwerking met de Renault Nissan Alliantie. Het is een viercilinder met een allesbehalve kinderachtige 163 pk die is gekoppeld aan een zeventraps DCT. Een combinatie die ons al kon bekoren in de eerste vergelijkende test, waarin we het een A200 lieten opnemen tegen een Audi A3 en een BMW 1-serie. De motor stuwt de Mercedes met gemak naar voren en de eerste lange rit die de auto bij ons maakte, was een retourtje Hoofddorp-Dьsseldorf. Zonder moeite of een centje pijn kregen we 225 km/h op de lichtmetalen wielen, het grote scherm en klimaatregeling. Wonderlijk dat deze opties niet standaard zijn en dat je ze moet bijkopen. De totaalprijs van onze rode A is zo’n € 43.000.

MERCEDES BENZ A200

‘H, mercedes’

Het dashboard van de A-klasse is zoals aangegeven het meest in het oog springend. Een breed paneel, dat nog het meeste weg heeft van een heel lange, smalle iPad is het belangrijkste element en het rechterdeel ervan is een touchscreen. Het scherm staat niet onder een ‘luifel’ en we zullen de komende maanden gaan ontdekken of we die niet tуch missen, ook al ziet dit er gelikt uit. Je kunt beide helften van het scherm helemaal naar eigen inzicht instellen qua lay-out en je kunt er gerust een paar uurtjes voor uitrekken om alle functies te ontdekken en in te stellen. Je kunt je navigatiekaart op ongeveer vijf manieren tonen. De hoeveelheid functies en mogelijkheden is duizelingwekkend, maar wie een tablet kan bedienen, zal hier ook gemakkelijk z’n weg vinden. Veel functies zijn ook voorzien van spraakbediening en het enige wat je hoeft te doen, is “H Mercedes” te roepen en een beschaafd klinkende damesstem meldt zich dienstbaar. Om bijvoorbeeld de temperatuur wat lager te zetten.

Motor 4-cil. in lijn

Turbo ja

Cilinderinhoud 1.332 cc

Max. vermogen 120 kW/163 pk bij 5.500 tpm

Max. koppel 250Nmbij 1.620tpm

Uitstoot CO2 120 g/km

Aandrijving voor

Aantal versnellingen 7, aut. met dubb. koppeling

Bagageruimte 370 liter

Gewicht 1.255 kg

Laadvermogen 615 kg

Aanhanger (geremd) 1.600 kg

Topsnelheid 225 km/h

0-100 km/h 8,2 s

Prijs A200 aut. € 37.089

Prijs testauto € 43.968

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

RECOMMEND BLOGS