1953 Fiat 500 ‘Topolino’ Giardiniera Belvedere

Еen ritje in een Fiat 500 van de generatie die bekendstaat als Topolino zou een uitstekende therapie zijn voor iedereen die van mening is dat een moderne auto met de basismotorisering ‘niet vooruit te branden’ is.

 

a een uurtje in de Italiaanse muis zijn ze voorgoed genezen. En misschien wel verliefd geraakt op dit lieve vierwielertje. Want hij mag dan heel erg traag zijn, hij is tegelijk ook heel erg leuk. En zelfs met een lengte van 1,91 meter pas je nog achter het stuur, ook al zit je dan een beetje opgevouwen. Onder de kap snort een piepkleine viercilindermotor, die via veel uitlaatgeschetter de aandacht trekt. En dat lukt hem uitstekend.

De muis trompettert als een olifant en niemand die zich eraan lijkt te storen als we door Heemskerk kachelen. Haast moet je niet hebben, dat is al snel duidelijk. En schakelen moet je ook opnieuw leren, met een versnellingsbak met rechte vertanding waarvan alleen de verzetten drie en vier zijn gesynchroniseerd.


5676575674.jpg

 


Het komt neer op veel dubbel- clutchen en pas naar de eerste versnelling terug- schakelen als je volledig stilstaat. Er is nog iets bij- zonders aan deze transmissie, namelijk de zogeheten ‘silent third gear’. Het tandwiel van de derde versnel- ling heeft een speciale behandeling ondergaan, waardoor er minder geluid is tijdens het rijden in die versnelling. De drie gebruik je namelijk het meest, aangezien de trekkracht in de vier (een prise directe, ofwel: 1:1) echt belabberd is. Het toerental valt een behoorlijk eind terug en dan heb je met een koppel van nog geen 30 Nm weinig te vertellen. Wat deze Topolino vooral leuk maakt, is de carrosserievorm die als Giardiniera Belvedere door het leven gaat.

Er is ook een bestelwagenuitvoering, zonder achter- ste zijruiten dus. De eerste generatie Fiat 500 is zeer lang in productie geweest: van 1936 tot 1955 en hij werd ook in Frankrijk gebouwd als Simca en in Duitsland als NSU-Fiat.


RAPPORT

Aandrijflijn         Lief en primitief               6

Besturing

Stevig en direct

6

Zitpositie

Je zit een beetje opgevouwen

6

Weggedrag        Hij hobbelt en stuitert  6

Interieur             Eenvoudig, maar leuk   6

Uitstraling           Iedereen lacht!                9

Gemiddeld         6,5

TECHNISCHE   GEGEVENS

Motor   4-cil. in lijn

Cilinderinhoud  569 cc

Max. vermogend            12,1 kW/16,5 pk bij 4.400 tpm

Max. koppel      29,5 Nm bij 2.900 tpm

Topsnelheid      90 km/h

0-80 km/h           50,7 s

Verbruik gem.  6,5 l/100 km

Prijs       € 12.500

Aanbieder          Classic Cars Heemskerk

Website              classiccarsheemskerk.nl

Alle gegevens volgens fabrieksopgave

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

RECOMMEND BLOGS