Diesel heeft toekomst

Als het op brandstofsoorten aankomt, wedt Mercedes-Benz tegenwoordig op alle paarden tegelijk. AutoWeek sprak met Jochen Hermann, de man die zijn centen steevast inzet op geлlektrificeerde aandrijflijnen, variлrend van 48-voltsystemen en dieselhybrides tot volelektrische EQ-varianten.

Volgens uw CEO staatMercedes-Benz aan de vooravond van de meest uitdagende periode die het bedrijf ooit heeft gekend. Welke rol speelt u daarin?

“Ik ben verantwoordelijk voor alle geлlektrificeerde aandrijflijnen van Mercedes- Benz en Smart, zowel wat de accu’s als de elektromotoren en de integratie ervan betreft. Dat begint bij EQ Boost, een 48-volt-applicatie die we begin dit jaar op de 450-benzinemotor hebben gelanceerd. Daarna komen de plug-in hybrides die onder de noemer EQ Power vallen. Helemaal bovenaan staan de volelektrische EQ-varianten. En tot slot ben ik verantwoordelijk voor de F-Cell-brandstofcellen en elektriciteit uit waterstof. Samengevat: de letter E van onze CASE-filosofie, die voor Connected, Autonomous, Shared & Services en Electric staat.

Dus uw invloed reikt van de Smart Fortwo EQ tot aan deMercedes Project 1?

“Zo zou je het inderdaad kunnen stellen, al noem je daar twee auto’s die nu al in productie zijn. Het volgende doel voor Ken Divjak Bert Claes EQ is een volelektrisch gamma met tien telgen, dat we tegen 2022 gaan realiseren. Dat worden geen geлlektrificeerde versies van bestaande modellen, maar nieuwe auto’s met een eigen designtaal die we al met de EQ C in Parijs en de EQ A in Frankfurt hebben aangekondigd. Ons hoofd Design, Gorden Wagener, zegt altijd: ‘De EQ-modellen moeten er zo clean uitzien als ze zijn.’ We noemen het electric intelligence.”

De EQ C die zojuist is onthuld, is de eerste telg van de nieuwe tak, correct?

“Klopt, maar eigenlijk bijt de nieuwe Smart EQ het spits af. Die heeft een grotere autonomie dan zijn voorganger en kan ook met een capaciteit van 22 kWh worden opgeladen, waardoor je de batterijen in 45 minuten weer op 80 procent kunt brengen. Je komt er maximaal 160 kilometer ver mee, ook al communiceren we liever de werkbare autonomie, die daarvan 70 procent bedraagt. Al onze auto’s zijn overigens gecertificeerd volgens de nieuwe WLTP-regels.”

Vallen de geлlektrificeerde modellen van AMG ook onder uw verantwoordelijkheden?

“Voor ik deze functie op mij nam, werkte ik uitsluitend voor AMG. Vandaag is het zo dat de ingenieurs van onze performancepoot en die van mijn afdeling nauw samenwerken. Ik geef een voorbeeld: het heeft totaal geen zin om twee aparte teams op de ontwikkeling van accucellen te zetten. Dat gebeurt door üün afdeling die de technologie over de divisies verdeelt, zelfs als AMG specifieke onderdelen nodig heeft die alleen door die divisie zullen worden gebruikt. Voor de rijdynamiek en de aandrijflijn heeft AMG natuurlijk eigen mensen, maar voor het e-propulsion-gedeelte (elektrische aandrijving, red.) ligt dat anders. Daar delen we nog meer kennis dan bij de rest van de onderdelen.”


Diesel


AMG hanteert echter een andere benaming voor zijn hybrides, toch?

“Met de CLS 53 AMG 4Matic en de gelijknamige GT4 hebben onze collega’s van AMG hun eerste EQ Boost-toepassingen te pakken. Daarmee beschikt de nieuwe zes-in-lijn over 22 pk en zelfs 250 Nm extra wanneer het gaspedaal tegen de mat gaat. Op termijn volgen er ook EQ Power+- varianten, die exclusief aan AMG zijn voorbehouden. Beschouw ze gerust als het bruggetje naar de Formule 1-technologie, die daar onder de noemer KERS valt. AMG toonde vorig jaar al een mogelijke EQ Power+-toepassing in de vorm van de GT Concept met meer dan 800 pk. Of die variant er komt, is nog niet beslist. Zeker is echter dat AMG-directeur Tobias Moers hem graag zou aanbieden.”

En een volelektrische droomauto, zoals de SLS AMG Electric Drive? Zit daar nog toekomst in?

“Bij een merk als Mercedes heb je altijd klanten die om de zoveel tijd iets bijzonders verwachten. Denk maar aan de CLK-GTR van weleer, of de Project 1 nu. De SLS Electric was daar inderdaad een groene versie van, waarvan we veel hebben geleerd. We kennen zelfs twee eigenaren die er nog steeds mee pendelen, ook al zijn het ondertussen collector’s items geworden, omdat er maar een handvol van bestaan. Tegelijkertijd waren we erg vroeg met de elektrische SLS, waarvan de rondetijd op de Nьrburgring-Nordschleife pas vorig jaar werd gebroken (door de Chinese NIO EP9; red.). Dat soort auto’s zit dus in de genen van Mercedes, al sinds de 300 SL ‘Gullwing’ uit 1954.”

Nog snel even terug naar de realiteit: waarom hebben jullie midden in de dieselcrisis besloten om een nieuwe plug-in hybride op die basis te ontwikkelen?

“Omdat we bij Mercedes-Benz steevast in moderne dieseltechnologie blijven geloven. Ook kun je er niet omheen dat er bepaalde markten zijn die nog steeds teren op zelfontbranders, met grote percentages turbodiesels tot gevolg. De vraag blijft dus bestaan. Tegelijk halen we met onze nieuwe dieselhybride nu al de zwaarste emissienorm (Euro 6D temp; red.), wat eens te meer bewijst dat diesels wel degelijk een toekomst hebben. De crisis en de bijhorende discussie ten spijt blijft het een heel efficiлnte technologie, die voor bepaalde transporttypes onmisbaar is. Ook voor personenwagens, die dankzij de combinatie van verbrandings- en elektromotor na een lange rit emissievrij de stadskern kunnen inrijden. Natuurlijk zullen we ook benzinehybrides blijven ontwikkelen, maar onze dieselhybride is klaar voor de toekomst en de strengste emissietests.”

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

RECOMMEND BLOGS